tirsdag den 16. december 2014

Det bedste EM Cross i 15 år!

Med Anna Møllers 6. plads fik vi den bedste placering siden Carstens Jørgensens pragtperiode og den samlede holdpræstation er den stærkeste nogensinde! Vores hidtil bedste samlede EM Cross præstation var i Velenje i 2011, hvor vi fik 4 løbere i top 30 med disse placeringer: 10-13-29-30. I år havde vi 6 løbere i top 30 med disse placeringer: 6-11-21-22-24-30.
Juniorpiger
Det var et kampklart og fokuseret hold vi sendte i call room 20 min før start. Vi havde en halvdårlig startboks, men pigerne kom alligevel flot fra start og efter den første korte omgang på 567m lå de nr. 9-15-21-24, så der blev satset på succes fra starten! Da de gik ud på de sidste 1100 m, lignede det placeringer som nr. 7 og 9 til Anna Møller og Alberte Kjær, mens Louise Rode var nede som nr. 47 og Josephine Thestrup havde fået det dårligt og zik-zakkede sig videre. Anna vandt en placering, da franske Beaugrand gik kold på den sidste stigning, mens Alberte blev overhalet af spanieren Antón og passeret på målstregen af polakken Pyzik. Louise fandt farten igen på sidste omgang, hvor hun var 31. hurtigste og løb sig dermed 8 placeringer frem til nr. 39. Selvom Josephine virkelig havde det skidt begrænsede hun tidstabet og kom i mål som nr. 60.
Det blev til en lidt ærgerlig 7. plads i holdløbet, for vi var blevet nr. 4, hvis Josephine ikke var blevet dårlig, og med Maria Larsen på holdet havde en medalje været realistisk.
Det kunne dog ikke tage glæden fra de 3 flotte præstationer, hvor Anna var den næstbedste fra årgang 1997 og Alberte den bedste fra årgang 1998. De 2 stærke piger blev udtaget til Buba Great Edinburgh Cross d. 10 januar, hvor de er på Europas hold mod Storbritannien og USA.
Næste år skal der løbes på en flad rute på travbane og nærliggende pinjeskov ved middelhavskysten i Provence. Hvis Maria og måske også Line Schulz er med der, kan det blive vildt godt!
Her føres løbet af tyske Reh foran franske Beaugrand (skjult) og den tyrkiske vinder, Tuna, i rødt med sorte shorts. Det er Anna i de røde tights og Alberte som nr. 3 fra venstre nede i feltet.
Juniordrenge
Selvom vi planlagde på at hurtige Emil Holm skulle bane vej for holdet i starten, lå drengene i den tunge ende som nr. 77-78-82-83 efter den første korte omgang. Joachim Rosbo fik dog hurtigt flow i sit løb, og kom konstant længere frem i feltet og skiftede sidste års 94´ende plads ud med en imponerende plads som nr. 30 i samme tid som den nordiske mester Tjørnhom. Og fjerner man årgang 1995/1996 var Joachim den syvende bedste.
Jacob Simonsen håbede han kunne forbedre sit resultat fra sidste år, men hans træning har ikke været god siden NM, så han gik lidt tilbage og sluttede som nr. 49. Kristian Holm fik en rigtig fin debut og arbejde sig op som nr. 54. Emil Holm fik "smadret" sin ene hæl på det hårde underlag lige efter starten. På sidste omgang gjorde det for ondt, så Emil slap kontakten til Kristian og sluttede som nr. 65. Sammenlignet med sidste års placeringer var det dog ganske pænt, og holdet blev nr. 11 ud af 18 hold. Både Emil og Kristian har talentet til at løbe i top 30 næste år sammen med Joachim.
Juniorløbet havde et pussigt forløb, da russiske Novikov satte et afgørende ryk ind en omgang for tidligt, og fik tyrkiske Bekmezci til også at fyre spurten af, så de var nr. 1 og 3 med en omgang tilbage. De sluttede frustreret som nr. 55 og 15. Det var længe en skulder-ved-skulder duel mellem italienske Crippa og spanske Mayo, men Crippa endte med en rekord stor sejsmargin på 15 sek.
U23
Thijs Nijhuis ved hvor højt hans niveau er, når han rammer dagen og får taktik og gode ben til at arbejde sammen. Først så det skidt ud, da Thijs lå næsten sidst i det første sving, selvom han følte han løb alt hvad han kunne. Rimeligt hurtigt arbejdede Thijs sig dog op gennem feltet og fik kontakt med de forreste. Han løb 2. runde af de lange på 1114m på 3.39 og hurtigste omgang af alle løbere var 3.38, så den forcering var lidt dyr, og kombineret med et vrid på foden tabte Thijs nogle placeringer på de sidste km. Resultatet som nr. 21 kan han dog være super stolt af, og han fik vist at han har kapaciteten til at løbe med de bedste i top 10, når de sidste detaljer lykkes. Mit bud er at This kan starte sin seniorkarriere i top 30 næste år, hvis han holder fast i de gode takster.
I øvrigt så det ikke godt ud, at Rusland besatte guld,sølv og bronze.
Kvinderne
En af de store successer i år, var at vi fik samlet et slagkraftigt kvindehold, som fik en rigtig god oplevelse ud af at være afsted og præstere sammen. Og de var fyldt af optimisme og mod.
Efter første omgang var Simone Glad nr. 7 (!!), Louise Batting nr. 18, Sara Sig nr. 29 og Anna Holm nr. 52. Det ændrede sig en del undervejs, men hele vejen blev der kæmpet så det sprøjtede. Det var længe tæt med Italien om 5. pladsen for hold, men vi sluttede som nr. 6. Placeringerne som 22 (Simone), 24 (Sara), 33 (Anna) og 45 (Batting) var alle bedre end den bedste placering vi fik sidste år!
Og det bedste var at alle kom rigtigt godt ud af konkurrencen og fik motivation til meget mere hårdt arbejde for at blive endnu bedre.
Det var et spændende løb som til sidste endte med en GBR-duel, som Steel vandt foran Avery.
Mændene
"Jesper Faurschou er syg - han kommer ikke til at løbe" - var den besked jeg vågnede til. Han havde kastet op hele natten, og det stoppede først om ad formiddagen. Men selvom han var helt afkræftet, så vi Jesper troppe op og heppe på holdkammeraterne og sørme om han ikke også stillede til start. Henrik Them fik som den eneste et fint løb, som viste hvor han står lige nu. Abdi Ulad vrikkede om på begge ankler i første sving. Desværre gik det hårdt ud over den ankel, som lige har været skadet. Michael Nielsen fik - som Emil - også smadret sin hæl på det hårde underlag. Drengene kom alle igennem og var tro mod ånden på holdet, som er at man kæmper for hinanden og ikke dropper ud, så længe man kan kæmpe sig fremad. Men det er rigtigt træls, at løbere kommer skadede hjem fra en tur med landsholdet. Crossløb er super gode konkurrencer, men det skal altså ikke foregå under så risikable forhold som i Samokov.
Herrernes løb led desuden under at de 2 kenyanere fra tyrkisk import, Arikan og Kaya og spansk- etiopieren Bezabeh løb deres eget ræs på et andet niveau end de "almindelige" europæer. Dermed fik det fede kapløb om de næste placeringer ikke den opmærksomhed, som den fortjente. Norske Sondre Moen lå i den første halvdel af løbet og trak gruppen, men sluttede som nr. 13. Den moralske europamester blev i min øjne spanske Carvalho.