mandag den 11. november 2013

NM Cross 2013 på Island

For første gang i historien var der indbudt til internationalt crossløb på saga-øen i Nordatlanten. Danmark stillede med det største hold på 20 løbere plus holdleder Niels Kim Hjort og undertegnede. Desværre var der afbud fra Sabine Pedersen pga. militær-VM i Rio og fra Line Schultz pga. sygdom. De andre lande var begrænset i deltagerantal af økonomiske årsager. Finland kom f.eks. kun med deres stærke juniorpige hold.  
Vi ankom til Reykjavik fredag eftermiddag og kunne lige nå en løbetur på ruten inden det blev mørkt. Ruten var delvis på asfaltlignende grus og græs. Jorden var hård, tør og uden risiko for mudder. Snakken gik straks på, om man kunne løbe i pigsko – og hvad længde pigge, der skulle bruges. Der var lovet 12 højdemeter pr. omgang à 1,5 km. Det var nok rigtigt nok, selvom indtrykket var, at det var en rute uden mærkbare stigninger. Alle var friske og ved aftenens optaktsmøde var stemningen god og forventningerne store til, at vi ville være med i medaljekampen i alle klasser undtagen for juniorpiger. Denne klasse blev af de andre ledere anset for den stærkest besatte konkurrence. Her var der nemlig 4 store navne til start, bl.a. den lokale Anita Hinriksdottir, som er regerende junior europamester på 800m og vinder af World Youth. Hendes PR på 2.00.49 er bedre end den danske seniorrekord.  
Vejret på løbsdagen var perfekt med 1 grads varme, vindstille og tørt. 
Som ventet gik det stærkt fra start hos pigerne da finske Oona Kettunen med 5000m PR på 16.03.79 satte tempoet. Maria Larsen løb godt med i gruppen, som kæmpede om at blive nr. 5-9. Alberte Kjær løb bundsolidt med jævne omgangstider og Josefine Thestrup lå lige bag ved. Louise Rode og Louise Høj fulgte med gruppen så længe de kunne. Synd at de andre lande ikke også havde deres 4. og 5. bedste med, så de havde nogle at kæmpe mod. Maria sluttede flot som nr. 8 med Alberte lige efter som nr. 10 og Josefine blev nr. 11. Vi fik 29 holdpoint, hvilket desværre ikke var godt nok til medalje. Men det var en klar forbedring i forhold til de 40 point sidste år, og vi havde faktisk 3 piger i mål før både Norge og Sverige.
Hos drengene var Mikkel Dahl i manges øjne en lille favorit efter sit flotte løb i Middelfart. Han og Anders Lund lagde sig i spidsen fra start. Jacob Simonsen og Jakob Dybdahl var godt med i gruppen, mens Joachim Rosbo hang på nogle store nordmænd omkring 12-14 pladsen. Anders rykkede hårdt halvvejs i løbet, og kun den senere vinder kunne følge med. Desværre havde Mikkel ikke sin sædvanlige styrke på dagen og faldt tilbage. Jacob S var godt med, mens Jakob D stadig var generet af den knæskade som holdt ham væk fra Middelfart. Det blev til en imponerende sølvmedalje til Anders og sikker holdguld - selv uden Mikkel. Joachim overvandt sine modstandere og vi markerede vores dominans ved at alle 5 drenge kom i top 10. 
I kvindernes løb tog Simone og vores 3xLouise teten, og relativt tidligt slog Simone et lille hul til Fougberg, Bjerkrem og Kleist. Kunø havde problemer med maven, og kom ikke med. Langelund holdt sig flot på 6. pladsen, mens Laursen hang på i den sidste del af gruppen. Lidt bagved vandt Nanna Bagger en duel med Færøernes deltager. Simone blev indhentet, men fik en flot bronze, og bliver dermed - efter Dorte Vibjerg - den anden danske kvinde med 2 medaljer. Kvinderne blev nr. 3, 6, 9, 10 og 11, hvilket gav bronze i holdløbet. Selvom det kun er den 8. holdmedalje i 17 år med NM cross, var de nok lidt skuffede. 
Abdi kunne ikke undgå favoritværdigheden hos mændene, da sidste års nummer to og den svenske mester Mikael Ekwall var ude med en skade. De islandske farver blev vist flot frem, da Kari Karlsson sammen med svenske Johan Larsson satte det dræbende tempo fra start, som gjorde det til et klasseløb for mændene. Da den endelige udskilning skete, var det Abdi og den norske mester Ørjan Grönnevig som trak fra. Herefter fulgte Michael Nielsen i par med Larsson lidt foran en norsk duo. Både vi og de norske trænere vidste, at Norge førte med 1 point i holdløbet, og da Johan Damkjær lå isoleret på 11. pladsen var det op til Jesper Faurschou i gruppen med nr. 7-10 at ændre slagets gang. Netop som Jesper havde momentum, faldt en træt nordmand foran ham, og trak Jesper med ned, hvilket kostede nogle dyrebare meter og rytme, så vi endte med sølv på 24 point mod Norges 23 point. Abdi forsvarede som den tredje i historien sin titel, og Michael Nielsen viste hvilken klasseløber han er ved at blive med sin bronzemedalje. Jesper blev nr. 9, Johan nr. 11 og Peter Glans, som er første års senior, blev nr. 15.  
Det samlede billede er rigtigt godt. Vi vandt en tredjedel af de individuelle medaljer, og fik holdmedaljer i 3 af 4 klasser. Og juniorpigerne er godt på vej, og har alle mindst 2 år tilbage i klassen.

Efter løbet var der tid til at ligge i det varme vand i det udendørs badeland og evaluere og nyde resultaterne. 44 graders poolen var en udfordring for de fleste. Islændingene holdt en flot præmieceremoni, og resten af aftenen blev der lyttet til Niels Kims anekdoter. Søndag skulle vi flyve kl. 15.45. Vi delte os i 2 grupper, hvor nogen løb morgentur kl. 6.30 og tog i den blå lagune på vej til lufthavnen, mens jeg blev på hotellet med den del af gruppen som ville løbe langt og læse lidt lektier. Desværre blev det stormvejr, så lufthavnen var lukket til kl. 18.30 og dermed blev det meget set inden løberne fra Jylland fandt deres seng. Men det kan ikke rokke ved indtrykket af, at det var en super tur både mht. resultater på dagen og investeringer i fremtiden. Stemningen på holdet er fantastisk og alle hjælper hinanden. Det er sådan vi bliver bedre! Billeder kan ses HER

Ingen kommentarer:

Send en kommentar